BRASILIANTERRIERIN ROTUMÄÄRITELMÄ (FCI)

 

BRASILIANTERRIERI - TERRIER BRASILEIRO

Historia

1800-luvulla ja 1900-luvun alussa useat nuoret brasilialaiset opiskelivat eurooppalaisissa yliopistoissa, etenkin Ranskassa ja Englannissa. Usein nämä nuoret avioituivat ulkomailla ja kotiin palatessaan heidän vaimonsa toivat mukanaan pieniä terrierityyppisiä koiria. Nuoret perheineen palasivat maatiloille, joilta he olivat lähteneet. Pieni koira sopeutui maatilan elämään ja risteytyi paikallisten koirien kanssa. Näin muotoutui uudentyyppinen koira, jonka ulkomuoto vakiintui muutaman sukupolven aikana. Kun suuret kaupungit kehittyivät, niiden komeat kaupunkikeskukset houkuttelivat maanviljelijöitä perheineen ja työntekijöineen. Siten pieni koira joutui kokemaan toisenkin ympäristönmuutoksen.

Ulkonäkö

Ulkomuodoltaan brasilianterrieri on keskikokoinen, solakka ja tasapainoinen koira, jolla on kiinteä, mutta ei liian raskas rakenne. Neliömäisessä rungossa on kauniisti kaartuvat linjat, jotka erottavat sen suoralinjaisesta sileäkarvaisesta kettuterrieristä.

Säkäkorkeus: Urokset 35 - 40 cm, nartut 33 - 38 cm.

Paino: Korkeintaan 10 kg.

Karva: Lyhyttä, sileää ja ohutta, ei kuitenkaan pehmeää; pinnanmyötäistä ja rotan karvan tyyppistä. Iho ei näy karvapeitteen läpi. Karva on ohuempaa päässä, korvissa, kaulan alapuolella, eturaajojen sisä- ja alaosassa sekä reisien takapuolella.

Väri

Vallitseva pohjaväri on valkoinen, jossa on mustia, ruskeita tai sinisiä värialueita. Seuraavat tyypilliset ja rodunomaiset värimerkit tulee aina esiintyä: punaruskeat merkit silmien yläpuolella, kuonon kummallakin sivulla ja korvan reunoissa ja sisäpuolella. Näitä punaruskeita merkkejä voi olla muuallakin rungossa valkoisen ja värialueiden välissä. Päässä ja korvissa tulee aina olla mustaa, ruskeaa tai sinistä. Päässä voi olla valkoinen "pläsi" tai valkoiset merkit, mieluiten otsauurteessa ja kuonon sivuilla niin tasapainoisesti sijoittuneina kuin mahdollista.

Luonne

Brasilianterrieri on väsymätön, tarkkaavainen, toimelias ja innokas; ystävällinen ja hyväntahtoinen tuttuja kohtaan. Tyypillistä on koiran poikkeuksellisen voimakas kiintymys perheenjäseniin ja selkeä pidättyvyys vieraita kohtaan. Vaikka koira saattaa vaikuttaa aralta, sitä se ei missään nimessä ole, pelkästään varovainen.

Käyttö

Kotimaassaan brasilianterrierit ovat usein lemmikkejä, mutta niitä arvostetaan myös metsästys- ja vahtikoirina (ei pureva vaan hälyttävä). Niitä käytetään mm. vyötiäisten, viiriäisten ja marsujen metsästykseen. Ne ovat myös taitavia rotanmetsästäjiä ja paimenia. Koirat ovat poikkeuksellisen oppivaisia ja ketteriä. Brasilianterrierit sopivat erinomaisesti agilityyn (Brasilian MM-joukkue) ja esim. sirkuskoiriksi (mm. Moskovan suuressa sirkuksessa on brasseja). Myös tottelevaisuuskoe sopii brasilianterriereille. Koira nauttii saadessaan oppia uusia asioita ja se on helppo motivoida, kunhan ohjaaja oppii ensin lukemaan koiraansa. Palveluskoirakokeisiin koira ei tosin voi osallistua, koska rodulla ei ole PK-oikeuksia.

Lähde: Suomen Terrierijärjestö Ry